Юлиан Софрониев, изпълнителен директор на Biodit: „Синергията между младата иновативна Biodit и утвърдения пазарен лидер Текра ще доведе до изключителни резултати“

С дългогодишния си опит и завоювани търговски позиции, нашата компания е сред предпочитаните партньори от български и чуждестранни фирми с иновативен технологичен профил. Двустранното сътрудничество разкрива нови хоризонти за всяка от страните, а как на практика се случва тази симбиоза ще научим от г-н Юлиан Софрониев, изпълнителен директор на Biodit (Биодит). Компанията е нашият най-нов партньор и е специализирана в разработката и производството на модерни системи за сигурност, контрол и идентификация, базирани на биометрични данни и партньор на Текра от 2022г.

Юлиан Софрониев завършва средно специално образование с профил „Физика“. Професионалният му опит като предприемач продължава повече от 27 години, а първият си самостоятелен бизнес стартира едва 18-годишен.

Юлиан Софрониев
Юлиан Софрониев, изпълнителен директор на Biodit

Г-н Софрониев, разкажете ни за началото на Biodit.

Идеята за създаването на компанията се роди в разговор с мой близък приятел в Испания преди осем години. Там формирахме първия екип и стартирахме развойна дейност. Година и половина след основаването предприех преструктуриране на дейността и прехвърлих част от екипа в България. Така през 2016 г. започна и основната дейност на Biodit в страната.

В основата на компанията стои виждането ни, че идентификацията ще измести всички познати до момента методи в системите за сигурност, контрол на достъпа, контрол на работното време и в много други области.

С кои продукти стъпихте на пазара в самото начало? Как се развива портфолиото през годините?

Първият продукт, който компанията разработи и валидира на пазара, беше хотелската безжична онлайн система за достъп. Biodit патентова този продукт и след високата оценка, която получихме, с екипа обсъдихме възможностите за разработката и на други продуктови линии, които да бъдат базирани на хотелската система.

С времето надградихме портфолиото със системата за контрол на достъпа и автоматизация за офис сгради и производствени предприятия и системата за управление на работното време. Всички продуктови линии се базират на различни методи за идентификация, като биометрия, RFID, QR и Mobile Кey.

Какви други продукти предлагате?

Разполагаме и с разработка на устройство за защита на МПС от кражба чрез стартиране на двигателя с пръстов темплейт, която инсталирахме в над 500 автомобила в България. Този продукт не се предлага на клиенти към този момент, защото желанието ни е да запазим фокус към основните ни продуктови линии.

В кои индустрии продуктите Ви намират най-широко приложение?

Продуктите ни се използват във всички браншове, като към днешна дата най-широко приложение имаме в хотелиерството (в България и Испания), в офис сградите и големите ритейл компании.

Кои са конкурентните предимства на Biodit на пазара?

Конкурентното ни предимство като компания се изразява в комплексния подход. Много добър хардуер се съчетава с изключително лесна поддръжка, мултифункционален софтуер и атрактивен бизнес модел. Не на последно място стои мотивацията на екипа на Biodit, стремежът да станем един от пазарните лидери в нашата област през следващите пет години.

Какви хоризонти виждате пред сътрудничеството си с утвърден търговски партньор като Текра?

Текра е една от трите водещи фирми за дистрибуция на системи са сигурност в България с повече от 30 години опит на пазара. За нас партньорството с Текра е следващата стъпка в развитието на компанията ни. Вярвам, че синергията между млада и иновативна компания като Biodit и утвърден пазарен лидер като Текра ще доведе до изключителни резултати и за двете компании.

През изминалите две години основен фокус на екипа на Biodit беше валидирането на различните решения и продукти на пазарите в България и Испания. След като се справихме повече от успешно с тази задача, дойде моментът, в който да изградим дългосрочни партньорства с водещи дистрибутиращи компании не само в България, но и в цяла Европа, които да предлагат нашите продукти, както на професионални, така и на крайни клиенти.

Какви награди, признания и отличия са спечелили Вашите продукти и решения?

През годините, в които се развивахме, компанията бе отличена на различни форуми, както в България, така и в чужбина. Сред тях са Best Product Innovative Technology (Hostelco trade fair), Best Hotel Innovation (HIP Madrid), Product Quality Award (Forbes Bulgaria) и много други.

В каква посока ще се развива Biodit в технологичен план? Какви са новите Ви разработки?

В следващите дванадесет месеца основен фокус за нас ще бъде доразработката на мобилното приложение за управление на персонала по почистване и поддръжка в хотелите. Работим активно и по няколко интеграции с водещи световни доставчици на PMS хотелски системи, които ще ни позволят да бъдем активни в предлагането на хотелските ни решения на различни пазари.

Как виждате бъдещото пазарно развитие на компанията?

Плановете ни са в следващите три години компанията да има представителства в най-малко пет други държави и продажби в двойно повече. Освен в Европа разглеждаме възможностите да започнем активна търговска дейност и на други континенти.

Как се справяте в условията на предизвикателства от енергиен, суровинен, логистичен и др. характер?

Условията, при които бизнесът работи през последните вече три години определено са тежки и лично моето мнение е, че ще става по-трудно. Към днешна дата в Biodit не изпитваме затруднения, защото през 2021 г. положимхе доста усилия да реорганизираме бизнеса и производството си така, че да избегнем евентуални проблеми с прекъсване или забавяне на доставките. Голяма част от продуктите ни се произвеждат или сглобяват в България. Необходимите ни компоненти като микропроцесори и сензори доставяме от Азия на база дългосрочни договори и заявени гарантирани количества.

Как интерпретирате отговорността към околната среда като част от корпоративната визия на Biodit?

Определено отговорността към околната среда трябва да бъде персонална, на всеки човек, а всички заедно трябва да се стремим да работим в тази посока.

Ще изразя и личното си мнение, че императивното налаганата на “зелената сделка” от Европейската комисия е „самоубийство“ на бизнеса в Европа. За просперираща икономика ни трябват две основни неща – евтина енергия и конкурентна работна ръка. Нереалистичните срокове, които се залагат от Брюксел, в комбинация с евентуални санкции (директни или индиректни) към бизнеса, ще направят така, че в следващите няколко години Европейските компании ще загубят конкурентните си предимства.

За какво мечтае един ръководител на високотехнологична компания в личен и професионален план?

В личен план мечтая да продължа да живея живота си така, както го живях през последните 30 години и синовете ми да стъпят на основата, която съм изградил, за да постигнат нещо сто пъти по-голямо.

В професионален план, разбира се, мечтая Biodit да стане водеща технологична компания в нашата сфера.

Свързани продукти

Свързани публикации

xs
sm
md
lg
xl
xxl